logo
Populate the side area with widgets, images, navigation links and whatever else comes to your mind.
Strömgatan 18, Stockholm, Sweden
(+46) 322.170.71
[email protected]

Follow us

Follow Me

Hogyan fuss ultrát 5 könnyű lépésben?

“Csak a leghosszabb az igazi, lehetetlen nincs, az igazi hősök az ultrások.”

Biztos? Hát szerintem nem! Nem kell szégyenkezned, ha nem a leghosszabb távon indulsz, és van egy rossz hírem: a lehetetlen igenis létezik. Ne dőlj be a szlogeneknek, ne hajszold magad olyan szituációkba, amiből garantáltan vesztesen kerülsz ki. Válaszd a felkészültségi szintednek megfelelő versenyt/versenytávot.

Miért és hogyan értékelődött fel ennyire az ultra? Van erre egy saját teóriám.

Az európai lét kényelme és biztonsága nem tartogat túl sok kihívást. Szükséged van valamire? Néhány kattintással megrendelheted, kifizetheted és a kényelmes fotelban ülve várhatod, hogy a futár kihozza. Minden túl könnyen elérhetővé, túl instanttá vált. Egy olyan élethelyzetben, amikor az aktuális windows frissítés jelenti az egyik legnagyobb izgalmat az életben, természetes, hogy az emberek új kihívásokat keresnek. És ekkor szembe jön egy beszámoló, egy hirdetés. 100 km, 100 mérföld. Kegyetlen körülmények, kegyetlen terep. Ez kell nekem! De hol a download gomb? Ja, hát az nincs. Terra incognita, az van. Túl vagy néhány versenyen. Túl a maratonon, és ott vár az ismeretlen, az ultra. Akarod? Nézz magadba! Magadért szeretnéd, vagy azért, hogy elmondhasd magadról, ultrás vagy. Ha úgy érzed, tényleg akarod, neked ez kell, azt mondom, hajrá. Kezdj el készülni, tedd, amit a szíved diktál.

Ám, ha magadba nézel, és csak az érmeket, a belilult körmöket, finisher pólókat látod magad előtt, akkor nem az ultra a te műfajod. A mondás szerint, ha meg akarsz ismerni egy várost, fuss egy maratont. Ha meg akarod ismerni önmagad, fuss egy ultrát. Van benne valami. Ha ultrát akarsz futni, akkor nem árt, ha jóban vagy önmagaddal. A legtöbb ultra versenyen órákat futhatsz anélkül, hogy valakivel beszélgetni tudnál. Ismerek olyan futókat, akik hangosan beszélnek magukban futás közben. Ismerek olyat, aki fejben verset ír menet közben. Ha ultrát futsz, lehetőséged nyílik hosszan elmélkedni, vitázhatsz önmagaddal.

 

Hogyan fuss ultrát 5 könnyű lépésben?

 

Első lépés. Válassz versenyt. Ha az eddig futott leghosszabb versenyed egy maraton, akkor ne akarj rögtön UTMB-t futni. Szóval tűzz ki reális célokat, építsd fel magad. Egy ultra teljesítéshez nem csupán erős izmok és jó keringés kell.  Szükséged lesz egy elmére is, amely elhiszi, hogy képes vagy a teljesítésre.

 

Második lépés. Guglizz, olvass, tanulj. Keress rá a beszámolókra, videókra, képekre. Printeld ki a verseny szintmetszetét (lehetőleg olyat keress, amin a frissítőpontok is rajta vannak) és tedd ki a falra a munkahelyeden vagy otthon. Ez alapján próbáld megtervezni a szükséges frissítést, konzultálj erről korábbi teljesítőkkel.

 

Harmadik lépés. Felszerelés beszerzése. Nyilván az adott versenytől függ, milyen felszerelésre lesz szükséged, de alap, hogy minél hamarabb szerelkezz fel, és kezdj el abban-azzal edzeni. Pl. ha egy Alpokban zajló versenyre készülsz, akkor minimum hetente egyszer fuss úgy, hogy a hátizsákodban ott van az a cucc, amivel a versenyen futsz majd.

 

Negyedik lépés. Modellezd, ami rád vár. Pl. ha egy olyan versenyre készülsz, ami az Alpokban lesz, akkor utazz el Ausztriába vagy Szlovéniába (amelyik közelebb van hozzád) néhány napra és eddz ott. Egy, két hétvége is sokat számít, és nem csak az edzettséged javítja majd, hanem a motivációd is. Új terep, új ösvények, új lendület.

 

Ötödik lépés. Showtime. Ha mindent jól csináltál, már egész jó esélyed van, hogy sikerüljön befejezned a kiszemelt versenyt. Fizikálisan és mentálisan is felkészültél. A frissítőpontok helyét és kínálatát álmodból felkeltve is szavalod. A felszerelésed a lehető legjobb és többször tesztelted. Sok sikert!

Kép: ultrakrautrunning.com

Csanya