logo
Populate the side area with widgets, images, navigation links and whatever else comes to your mind.
Strömgatan 18, Stockholm, Sweden
(+46) 322.170.71
[email protected]

Follow us

Follow Me

Salomon Speedcross 5, a cipő, ami ugyanaz, mégis más.

 

Még sosem láttam ilyen cipőreklám kampányt, mint ami az SC 5 piacra dobása előtt volt. Jöttek a videók, amikben egy szó sem hangzott el, csak egy csomó közeli snitt és drámai zene. Kis híján olyan volt, mintha egy Apple terméket harangoznának be…

Sok-sok terepfutó hajtotta úgy álomra a fejét, hogy remélte, amikor reggel felébred, ott lesz a cipősdoboz az ágya mellett, benne az új SC 5, a főnöke pedig felhívja, és szabadnapot ad neki.
Valószínűleg ez csak álom maradt sokaknak, nekem viszont volt szerencsém még a piacradobás előtt egy SC 5 boldog tulajdonosának mondani magam.

 

Elsőre semmi különlegest nem látsz, nem változott semmi. Nincs itt semmi látnivaló, tovább, tovább! Aztán jön a flash! Csak nézed és nézed, és sorban veszed észre a különbségeket.
És még csak a kezedben van a cipő, még csak ismerkedsz vele. Ha túlestél az első sokkon, jöjjön a próba. Bújj bele, fűzd be, sétálj benne egy kicsit. Kicsit ugrálj. Érkezz lábujjhegyre, érkezz sarokra. Guggolj le párszor, hadd hajoljon az a cipő. Na? Érzed már? Olyan, mint a régi, igaz? Olyan, mégis más.

Amikor a cipő debütált, a neten rögtön feltűnt néhány videó róla. A videókban legtöbbször elhangzott szó: extrém. Extrém más, extrém csillapítás, extrém robosztus, extrém extrém, extrém extrém extrém. Extrém a köbön.

 

A Speedcross-t eddig is saras, havas terep ajánlotta a Salomon. Ez az egyetlen, ami ezzel a cipővel kapcsolatban nem változott. Minden más igen.

No, akkor nézzük mi változott! Felülről lefelé haladunk.

Felsőrész. Az anyagból eltűnt a ripstop (a szakadásgátló háló). Az anyag puhább, teljesen más tapintású, mint az elődöké volt, mégis kevésbé tartja magán a sarat. Könnyebben, gyorsabban tisztul. A Sensifit rendszer mindig is a Salomon cipők egyik legjobb fícsöre volt. Úgy öleli körül a lábad, hogy pár méter után szinte második bőröddé válik a cipő.
A Quicklace fűzőrendszer, ami két táborra osztja a terepfutókat, fokozatmentes állítást tesz lehetővé, a fűzőt húzva szorul egyre jobban és jobban a cipő a lábfejedre. Miután megtaláltad a pontot, ameddig szorítanod kell, rejtsd el a fűzőt a nyelv zsebébe.

Hopp! Egy újabb változás. Eltűnt a régi bumszli nyelv, amitől úgy nézett ki a cipő, mint egy rapper nájkija a 80-as években. Azt hiszem, az volt az egyetlen része a cipőnek ami sosem tetszett. A fűző alatt egy átlátszó háló lapul, a kövek itt ugyan nem jönnek be! Az achilleszt támasztó rész magasabb lett és puhább, a bokacsontnál lejjebb szabták az ívet.

 


Toebox. Talán itt van a legnagyobb változás. A cipő szélesebb, magasabb lett. Rengeteg olyan futó hordta az SC-t, akire szűk volt a cipő. Valószínűleg ezért szakadtak a felsőrészek, ezért amortizálták le a cipőt gyorsan a futók. A cipő tuti szélesebb lett, érzésre olyan, mint a Speedcross 4 wide verziója. Na, ennek egyáltalán nem örülök, mert az én lábfejem extrém (na tessék, még én is leírtam) keskeny és alacsony. Szóval kicsit szélesnek érzem, de nem szomorkodom, mert már úton van hozzám az új játékszer: S LAB Speed 2.
Így edzésre az SC 5, versenyre pedig a Speed 2 kerül hadrendbe.

Középrész. Már az első próbán feltűnt, mennyivel jobb lett a csillapítása a cipőnek. Ehhez még futni sem kell benne, egyszerűen érezhető. Aztán amikor kiviszed a terepre, nem tudod levakarni a mosolyt az arcodról. A cipő tart, harap, mégis puha a talajfogás vele. Nem kell már keresni a kövek közti puhább talajt, odateszed a lábad, ahova csak akarod! A talpban, a más típusokban már bizonyított Energycell lapul. Ránézésre és tapintásra egy polisztirol szerű anyag, valójában egy olyan anyag, ami nem veszít a ruganyosságából, csak teszi a dolgát.

 

Talp. Nem tudom, hogy van-e benne rockplate, de az tuti, hogy ha köves talajra érsz, nem nyomódik be úgy be a talp a kavicsoktól, mint a régebbi verziókban. Hosszú távú versenyeken, edzéseken kifejezetten zavaró volt ez a szokása a cipőnek, pár óra futás után, már fájdalmas volt a talajfogás a köves talajon. Nos, ez már múltidő. Ha nem is olyan a talp, mint egy UltraPro esetében, de mindenesetre itt is történt némi változás a komfort irányába.
Természetesen a talp anyaga is változott. Contagrip® TA. Bármit is jelentsen ez, mindenesetre a bütykök nem csúsznak a vizes köveken, iszonyat módon kapaszkodnak a rézsűs ösvényeken, és a gyártó ígérete szerint kevésbé fognak kopni, mint rég. Elsőre a bütykök is a régiek, de nézd meg jobban, mert bizony ezt is átszabták. Változott a bütykök elrendezése és a formájuk is, sőt az anyaguk is. A legnagyobb változás ezen a területen a saroknál látható. Keményebbek a bütykök, mégis jobban teszik a dolguk. A drop 10 millire csökkent, ami igazán dicséretes. Persze még így is a magassarkú cipők közé tartozik, de legalább kevésbé.

Súly. Nem a pillekönnyű cipők közé tartozik, de ez senkit se érdekeljen. Tudod, miért? Mert az első pár méteren elmerülsz majd a sárban, a mocsokban, és onnantól kezdve nem a cipő súlya fog érdekelni, hanem hogy milyen jól fog, milyen jól dobja le a sarat a bütykök közül.

Összegzés. Egy teljesen megújult cipőről beszélhetünk. A felsőrésztől kezdve, a középrészen át, a talpig minden, de minden megváltozott ezen a cipőn. Csökkent a drop, nőtt a csillapítás, javult a kopásállóság, szélesebb a toebox. Továbbra is saras, havas, laza talajra szánt cipő, aminek az élettartama várhatóan megnőtt. Ha csak egy sárcipőre van pénzed, akkor ezt vedd!