logo
Populate the side area with widgets, images, navigation links and whatever else comes to your mind.
Strömgatan 18, Stockholm, Sweden
(+46) 322.170.71
[email protected]

Follow us

Follow Me

Salomon ADV SKIN 5 vs. S/LAB SENSE SET 5

Még emlékszem, ahogy Lovász Pisti apja, (aki kamionos volt) hazaért Németországból és Pisti kapott egy csomó Matchbox-ot. Akkoriban (80-as évek eleje) a Matchbox maga volt a nyugat, a menő játék, a csoda. Nekem persze sosem volt, de Pisti nekem adta a kis prospektust, ami az autókhoz járt. Azzal a néhány lapos katalógussal feküdtem-keltem, tudtam a benne lévő autók típusát és összes adatait kívülről. Hasonló érzés volt, amikor elém tették a Salomon hátizsákok katalógusát és azt mondták válasszak. Nézegettem a zsákokat, S LAB, Advanced Skin, 2,5,8,12 liter. A bőség zavara. A jelenlegi S LAB kínálatból 3 zsákot is használtam már.

Fotó: Matchbox

 

Egy S LAB Sense 1-est, 5-t és 8-at (valójában 1-es már nincs a kínálatban, helyette van a 2 literes). Az 1-es még megvan, bár ritkán használom, az 5-ös Keresztes Csabi barátom hátán járja már az erdőt, a nyolcast meg aukción elvitte Szabó Gábor, aki a fiának vette meg 63.000 Ft-ért. A pénzt a Suhanj Alapítvány kapta. (a piros szín miatt adtam túl rajta) így itt álltam az ősz előtt, zsák nélkül.

Nézegettem, nézegettem a katalógust, aztán ráböktem az ADV SKIN ötösre. Miért? Mielőtt elmondom, inkább mesélek a három S LAB zsákról.

S LAB Sense 1. 1, azaz 1 liter. Az abszolút minimalista zsák. A hátulja háló, oldalt 1-1 zippes zseb, elöl elfér a két darab fél literes soft flask + 2 kis zseb. Ezen a zsákon még nem azok a nagy, tarisznyára emlékeztető zsebek vannak, mint a mostani S LAB zsákokon…Az egész 90 gramm. Brutál könnyű és kicsi, de ha belegondolsz, akkor rájössz, hogy edzésre elég.

Az S LAB Sense Set 1 hátulja. Nincs pakoló rész, egyetlen háló az egész.

 

Elöl ugye a 2 soft flaskban 1 liter víz, a két zsebbe belemegy néhány zselé, a két zippesbe meg a telefon és a szélkabát. Mi kell még egy 2-4 órás futáshoz itthon? Ez a zsák 4 éve van velem, rengeteg órát futottam benne, úgy tűnik, elpusztíthatatlan… A háló a hátulján egy helyen megpattant, de úgy van 2 éve, nem zavar, nem nyom, simán használom így. A közeljövőben ez a zsák is megy aukcióra, (néhány része piros, és ez zavar…) majd figyeld a TheCsanya Fb oldalt, ha érdekel a zsák.

S LAB Sense 5 Set. Nem sokáig volt velem, de nem ám azért, mert bármi baj lett volna vele. A hiúságomnak esett áldozatul. Amikor megkaptam a piros-fehér Compressport felsőm, visort, quadot, akkor jöttem rá, hogy a fekete zsáknál ezerszer szebb lenne a szett, ha piros-fehér zsákban futnék. És az eredmény? A kép magáért beszél:

A piros-fehér S LAB Sense Set 8-as zsákkal a 100 Miles of Istria 70 km-es távján.

 

S LAB Sense 8 Set. Az első hosszabb verseny, amit vele futottam az egy Istria 70 volt. Aztán került még bele Lemkowyna 70 (kétszer). A Lemkowynán kicsit több a kötelező, mint az Istrián, de simán belefért minden. Jó zsák, szép zsák, mondjuk fehéret ne vegyenek az olyan kényes futók, mint én. Hetente mostam, hogy szép fehér-piros maradjon. Ami nem tetszett ebben a zsákban, az az elülső zsebek mérete. Nem kell sokat beletenned ahhoz, hogy úgy nézzen ki, mintha egy-egy zongora lenne bennük. Az egyik oldalsó zseb varrása elengedett, Bobek megvarrta. Következő hónapban a másik is szét ment, azt is megvarrta. Ehhez a zsákhoz még a kemény aljú soft flaskokat adták, na ezek adtak ám a bordáimnak az Istrián. Az oldalsó zsebek zippzárja nehezen nyithatóak, ha csak futsz és nem nyújtod a vállad. Amúgy szerettem, még mindig meglenne, ha a színe miatt nem kellett volna megválnom tőle….

Az S/LAB SENSE SET 8 hátulja

Az S/SLAB SENSE SET 8 eleje.

 

És akkor elérkeztünk a jelenlegi állapothoz, választani kellett egy zsákot. Nem az S LAB lett…

Egyrészt volt már 3 S LAB zsákom mostanában, gondoltam kipróbálnék valami teljesen mást.

Másrészt, ha reálisan gondolkodom, nem kell nekem a szuper könnyű verseny zsák. 50 éves vagyok, nem, hogy gyorsulni nem fogok már, de örülök, ha nem lassulok túlságosan gyorsan. Meg most kérjek újra egy olyat, ami már volt? Hagyjam ki a lehetőséget, hogy kipróbáljak valami újat? Ok, ok nehezebb. Igen, látom nem olyan harsány kék, mint az S LAB Sense. Tudom, tudom, vastagabb, sprődebb anyagból készül. Na pont ezeket akartam megnézni, meggyötörni.

Ugorjunk vissza kicsit az időben. 2010-et írunk. A nyár vége közeledik és vele az UTMB is.

Több ezer terepfutó készül Chamonixba (köztük Csanya is), hogy megméresse magát a hegyekben. Már csak pár nap van a versenyig, amikor a Salomon tökéletes időzítéssel piacra dobja az első méretezett zsákját (addig a zsákok egy méretben készültek és a futók kis szalagokkal, pántokkal állították magukra a futózsákokat). Persze láttuk, hogy Kilian már az előző évben is valami új zsákkal fut, de sosem mutatta milyen levéve, néhány képen volt látható csak, így ment a találgatás, hogy milyen zsák is ez (Kilian zsáknak nevezték a futók…). Szóval az UTMB előtt kikerült a boltokba és a terepfutók megőrültek érte. Én is akartam egyet, de tudtam, hogy mire szerdán Chamonixba érek, már csak az üres polcok fogadnak majd, ezért megkértem Balázs barátom, hogy vegyen nekem egyet, amint a városba ér. Talán mondanom se kellene, de a mezőny felén ilyen zsák volt…

Azóta sokat olvadt az Argentiere gleccser, zsákok jöttek-mentek, a többi brand is eljutott a méretezett zsákokig, de akkor és ott, az a zsák maga volt az Innováció, így nagy I-vel.

Kilian a 2009-es UTMB céljában, hátán az akkor még ismeretlen zsák.

És végre elértük a cikk a főszereplőjét: Salomon Adv Skin 5 Set. Aki ismeri az elődöket, az rögtön látja, hogy a zsák nem csak egy ráncfelvarrást kapott. Aki nem, annak elmondom, hogy ez bizony egy teljesen új zsák. Rengeteg minden változott az elődökhöz képest: zsebek, zippek, gumipántok. Aminek kifejezetten örülök, hogy a hátsó-alsó zseb teljesen más lett. Ez a zseb elasztikus anyagból készült, és a hosszabb ultrákra úgy megtömték a futók, hogy rossz volt nézni a súly és súlypont miatt megváltozott mozgásuk, meg persze a zsák anyagának sem tett jót, hogy beletömtek annyi mindent…

No, de nézzük inkább a zsákot. Kezdjük elölről. Legfelül két szűkített nyílású zseb, ide mehet gél vagy szelet. Ugyancsak ezek a zsebek rejtik a botrögzítő gumipántokat, ha valaki előre, keresztben szeretné rögzíteni a botokat most már megteheti. A bal felső zseb rejti a sípot. Ne legyen rá szükség, de ha kötelező felszerelés ellenőrzés van, akkor jó, ha tudod, hogy itt rejtőzik.
Eggyel lejjebb találod a soft flask fogadó zsebeket. A zsákhoz 2 db 500 ml soft flask jár. Ezek már a nagy töltőnyílású, könnyen zárható menetű flaskok. A frissítőpontokon sem fognak vele szerencsétlenkedni az önkéntesek, ebbe könnyen és gyorsan lehet tölteni az izót, vagy a kólát. A nagy nyíláson át könnyű a tisztítás is. Szóval ez is jobb lett az elődhöz képest. Ha megnézed a vállpántok belső felét, láthatod, hogy azokon a részeken, ahova a flaskok teteje és alja esik bevarrtak 1-1 hablapot. Így a soft flaskok nem fogják megnyomni a bordáid.

Nevébe is más. Nem Advanced Skin, hanem ADV SKIN.

 

Legalul 1-1 „tarisznyazseb”. Kb. akkora méretűek, mint az S LAB zsákon, de ennek a zsáknak teljesen más az anyaga, nem annyira elasztikus, így nem lesz két kisgömböc elöl, még akkor sem, ha megtöltöd cuccal.
Az egyetlen látható aszimmetrikus rész, elöl a bal oldali pánton lévő zippes zseb. Függőleges állású, a tarisznyazseb elé pakolhatsz ebbe. Azért írtam, hogy látható, mert van egy, a külső szemlélő számára láthatatlan különbség, ez pedig a jobb oldali tarisznyazseb belsejében található kuka. A magamfajta piperkőcök biztos nagyon fogják értékelni, hiszen ebbe pakolhatod a kiürült géles tasakokat, így nem lesznek ragacsosak a zsákod zsebei.

A két vállpántot gumiszalaggal tudod összekötni. Itt egy újabb, pici, de fontos változás fogad. Egyetlen gumipánt van, melyet két kampóra akaszthatsz (a kampók helye igény szerint változtatható), és egyetlen tolókával állíthatod a megfelelő feszességűre. Újabb piros pont a tervezőknek!

Az első és a hátsórész közt vannak az oldalsó zsebek, gyakorlatilag a hónod alatt. Felső nyílásúak, a hátsó főpakoló rész alatt egybeérnek. A hónalj zsebek alatt találsz egy rövid gumipántot. Ha esetleg a zsák nem teljesen passzol rád, ezekkel magadra szabhatod. Zárójelben jegyzem meg, hogy a 12 literes zsákon, ezek a hónalj alatti zsebek nagyobbak, mint az 5 literesen.

Jöjjön a hátrész! A hátsó nagy zsebet két részre osztották. A hátadhoz közelebbi fogadja a víztartályt (a tartály nem jár a zsákhoz, külön kell venned). A hátrészt kettéosztó anyag vízálló, így az izzadságod nem fogja eláztatni a cuccod. Újabb piros pont! Az elválasztó rekesz tetején találsz egy kis zsebbet (és benne egy kulcstartószemet), ebbe pakolhatod az olyan apróságokat, amikre menetközben szükséged lehet, és nem akarod, hogy a zsák aljára csússzanak. A hátsó nagy zseb anyaga elasztikus.

Hátulról is szép.

Fényvisszaverő felületek:
– elöl mindkét vállpánton 1 vízszintes csík
-elöl jobb vállpánton Salomon logo
-elöl jobb tarisznyazsebben 5 ADV SKIN felirat
-hátul nagyméretű Salomon logó
-hátul V alakú díszítő csíkok

 

A zsák négy méretben készül: S, M, L, XL. Eddig én M-es méretű Salomon zsákokat használtam, de ez most L-es. Szerintem az új szabás kicsit más méreteket ad ki, ezért javaslom, hogy mindenképpen próbáld fel, mielőtt megveszed, ne rendeld online!

Technikai részletek (M-es méretű zsákról):

Volume: 5 liter
Súly: 228 gramm (soft flaskokkal 308 gramm)
Hátrész mérete: 38 cm

5 féle színben készül: kék, piros, szürke, fekete, sárga

Összefoglalva:

A Salomon ADV SKIN 5 SET (tényleg ez a hivatalos neve) egy nagyon átgondolt felépítésű, sok újítással megáldott zsák. Külön kiemelném az elülső függőleges zippes, és a kuka zsebet.
Már első felvételnél érezni fogod a Sensifit szabás előnyeit, a zsák szinte átölel.
Nagyon tetszik a vízálló elválasztó rekesz, ami védi a nagy zsebben lévő ruhákat a hát izzadságától, és a kulcstartószem is hasznos kiegészítő.  A mérete bármely hazai versenyre elegendő, a súlya verseny zsáknak is megfelelő (az M-es méretű S/LAB SENSE 5 SET 191 gramm….). Egy-két Alpesi versenyre lesz kevés ez az 5 literes űrméret, pl. az UTMB, vagy a Lavaredo kötelező felszerelése ebbe már nem fér bele, ezért, ha ilyesmire készülsz, akkor inkább a 12 literest válaszd! A zsák új anyaga teljesen más, mint a 2019 elejéig gyártott ADV SKIN zsákoknak, sokkal kellemesebb tapintású, vékonyabb, de a gyártó ígérete szerint nagyobb szakítószilárdságú anyagból készül. A varrások mindenhol pontosak, szépen eldolgozottak. Az egész zsák erősnek, strapabírónak tűnik, főleg, ha összehasonlítod az S/LAB SENSE sorozat zsákjaival (fura, mert csupán néhány gramm a két zsák közti különbség).

Az ára? Tudom, hogy a magyar fizetésekhez drága zsák, de még mindig 10 ezressel olcsóbb, mint az S/LAB Sense. Szóval én azt ajánlom, hogy válaszd inkább a ADV SKIN-t, az árkülönbözetet pedig költsd valami (számodra) hasznosabbra pl. gélre és szeletekre. Hoppá meg is van a következő cikk témája….