logo
Populate the side area with widgets, images, navigation links and whatever else comes to your mind.
Strömgatan 18, Stockholm, Sweden
(+46) 322.170.71
[email protected]

Follow us

Follow Me

Tanácsok kezdő versenyszervezőknek

Szóval versenyt szeretnél szervezni? Nagyszerű! Írtam neked néhány tanácsot.

 1. Az álom. Ideje felébredni. A versenyszervezés nem csak a sikerről szól. Készülj fel a problémákra, a problémázókra.
 2. A tervezgetés. A környék ahol élsz, nem biztos, hogy tetszeni fog a terepfutóknak. Tudom, tudom, te ott futsz és a barátaid is, de ez még nem garancia. Csinálj közösségi futásokat, hívj meg futókat távolabbi vidékről, és kérdezd meg a véleményüket. Ne feledd, bárhol rendezhetsz, nem kell az utcádból indulni a versenyednek…
 3. A külalak. Arculat van már? Yo. A következő feladat, készíts egy web oldalt. Az összes fontos információ legyen 1 lapon, ne kelljen ezerszer kattintgatni, ahhoz, hogy az érdeklődő eljusson az útvonalhoz, a nevezési díjhoz, dátumokhoz. A terepfutókat érdekli a nevezési díj, a táv és a szint, a frissítőpontok helye és az ellátás. Az útvonal legyen letölthető, hiszen a futók nagyrésze már GPS-es órával fut. A PDF alapú versenykiírás használhatatlan, mobilon nem olvasható, ciki és idejét múlt (már rég…).
 4. A zöldségek. A terepfutóversenyek zöldek, vagy haladnak a zöldség felé. Ha egyszerhasználható műanyag cuccot adsz a versenyeden, akkor ne csodálkozz, ha ezt a futók szóvá teszik, vagy akár emiatt el sem mennek hozzád futni. Nincs műanyag pohár, nincs palackozott víz, nincs darabosan csomagolt élelmiszer a pontokon, nincsenek prospektusok és régi magazinok. Helyette a futók majd szépen viszik a saját poharukat, belemarkolnak a mazsolába, kekszbe, megisszák a csapvizet, elolvassák hírlevélben a reklámot.
 5. A frissítés. A zsíroskenyér és a szőlőcukor az a 80-as évek. Hacsak nem rendezed a Retro Trailt, felejtsd el ezeket. Jó, ha tudod, hogy rengeteg terepfutó vega vagy vegan…
 6. A díjazás. Ha nincs pénzed jó minőségű pólóra, akkor ne adj pólót (rajtcsomagban, befutóajándéknak). Példák szép pólókra. Ha érmet adsz, az legyen egyedi, ne az éremboltban vásárolj…(pl Macy.hu)
 7. A social media. Jöhet a Facebook oldal és esemény. Nem a személyes profilodról beszélek. Hozz létre egy oldalt (page) a versenyednek, és az oldal hozza létre az eseményt (event). Miért? Erről itt olvashatsz. Megvan? Akkor most az Instagram.
 8. A publikálás. Van útvonal, web és fb oldal, kész az esemény. Most jön az, amitől rettegtél. Megmutatod a műved a terepfutó közösségnek. Mielőtt megszórod a csoportokat, érdemes egyeztetned a csoportadminokkal, mit és hogyan tehetsz vagy nem tehetsz. Ne gondold, hogy a csoportok hirdetőoszlopok, melyek csak arra várnak, hogy hetente kiplakátold a versenyed.
 9. A hirdetés. Nem, ez még mindig nem azt jelenti, hogy heti rendszerességgel posztolsz a csoportokba. Azzal csak magadra haragítod a közösséget. Most pénzt fogsz költeni. Miért? Mert, hacsak nincs valami grandiózus ötleted, akkor még nem figyeltek fel a versenyedre a futók. A Facebook, az Insta és a Google csodálatos hirdetési rendszerrel vár.
  Ezt olvasd el.
 10. A regisztráció. Ne legyél csalódott, ha elsőre nem telik be 10 perc alatt a versenyed. Lehet, hogy a várt mennyiség töredéke regisztrál az első héten. Vagy a másodikon. Vagy egyáltalán. A sikerért meg kell dolgoznod, és ehhez bizony az is hozzátartozik, hogy minden levélre szépen, udvariasan válaszolsz. Ha a futók nem találják a nevezési díjat, a számlaszámod az oldaladon, akkor az el van rejtve….
 11. A verseny. Most vizsgázol, most derül ki milyen szervező vagy.
  Ha mindent jól csináltál, akkor simán gördül előre a szekér. Ha nem… Maradj higgadt, lásd a versenyt felülről, reagálj gyorsan. Könnyű jó szervezőnek lenni, amíg minden rendben megy, de amikor jön a gond, akkor kiderül, milyen kemény fából faragtak téged és a csapatod.
 12. Az utómunkák. A verseny nem a célzárásával ér véget. Még vár rád némi munka. Eredménylisták, fényképek rendezgetése. Leltár, mosogatás és végül a köszönetnyilvánítás a résztvevők, a támogatók és a csapatod felé.
 13. Az ismétlés. Folytatod? Ok. Tanulj a hibákból, rendezz jobb versenyt a következő évben. Sok sikert!Csanya