logo
Populate the side area with widgets, images, navigation links and whatever else comes to your mind.
Strömgatan 18, Stockholm, Sweden
(+46) 322.170.71
[email protected]

Follow us

Follow Me

Trail etikett és tanácsok kezdő terepfutóknak

Szóval meguntad az aszfaltot, és kimerészkedtél az erdőbe? Nagyszerű! Mivel a terepen még kezdő vagy, így összeraktam neked egy trail etikettet és írtam néhány tanácsot….

1. Csak a lábnyomod hagyd hátra! Ezt szó szerint értsd. Ne szemetelj, ne dobj el semmit. A zsebkendőt és a nedves törlőkendőt se hagyd ott az ösvény szélén, inkább tedd el a zsákod/ruhád zsebébe.
2. Ne hozz el semmit az erdőből az emlékeken és a képeken kívül. Bizony a mohát, virágokat, köveket se. Nem, akkor sem, ha nem védett.
3. Az erdőben köszönünk egymásnak. Lehet, hogy fura, de így van. Ha megelőzől valakit, vagy szembejön valaki, akkor köszönj neki (ha éppen laktátban vagy, és nem jön ki hang a szádon, akkor biccents vagy integess).
4. Ne próbáld a terepen az aszfaltos tempód tartani. Ne törjön le, ha az aszfaltos idődnél rosszabbat futsz terepen. Majd megszokod.
5. A vaddisznók, őzek, szarvasok otthon vannak az erdőben, te látogatóban. Ha találkozol velük, kerüld ki őket nagy ívben, vagy fordulj meg és keress egy másik ösvényt.
6. Emelkedőn nem ciki gyalogolni. Ha mégis annak érzed, akkor nézz rá az órádra, látni fogod, hogy simán a zsírégető zónában vagy, pedig nem is futsz.
7. Ne szedd össze az „elveszett” őzgidákat és madárfiókákat. Nem vesztek el.
8. Legyen nálad telefon, víz, kaja. Tudom, tudom, te a Superman és a Superwoman gyereke vagy, de a többiek nem azok, te majd megmented őket (meg önmagad).
9. Ne posztold, hogy saras lett a cipőd, hiszen azt sem posztolod, hogy éjjel sötét volt.
10. A zenét hagyd otthon, hallgasd inkább a madarak dalát, és a szél zúgását.
11. Az őz és a szarvas két külön faj, és nem a fiú és a lány példányok.
12. Természetvédelmi területeken ne térj le a kijelölt ösvényekről.

Megszeretted a terepet és már ki is néztél egy versenyt magadnak? Azt gondolom már észrevetted, hogy a terep egy „kissé” más világ, de most jönnek csak az igazi különbségek:

1. Mielőtt regisztrálsz alaposan tanulmányozd az útvonalat. A táv-szint adatok nagyon fontosak…
2. Az erdő nem a rakpart, nem lesznek pontosan 5 kilométerenként frissítőpontok. Két etetőpont között simán lehet 10 kilométer, vagy akár több is. Készülj arra, hogy cipelned kell a kajád és a vized…
3. Vannak versenyek, ahol a kajádon kívül még akár ruhát is kell magaddal vinned.
4. Ízlelgesd: kötelező felszerelés.
5. Ne lepődj meg, hogy nincs rajtcsomag.
6. Ne lepődj meg, hogy nincs célcsomag.
7. Ne lepődj meg, hogy nincs pohár az etetőpontokon.
8. Ne lepődj meg, hogy esőben is megrendezik a versenyt.
9. Ne lepődj meg semmin.