logo
Populate the side area with widgets, images, navigation links and whatever else comes to your mind.
Strömgatan 18, Stockholm, Sweden
(+46) 322.170.71
[email protected]

Follow us

Follow Me

Európa legrégebbi trail versenye?!

Európa legrégebbi trail versenye!?*

Kicsit fura a helyzet, mert akik ennyire úttörők valamiben, sokkal jobban hangoztatják pioneer mivoltukat, de nem így a Trail Dents-du-Midi szervezői. Fogadok, nem is hallottál eddig erről a versenyről! Nyertem? No, ugye.
Annyira nem dicsekednek azzal, hogy ők voltak az elsők, hogy komolyan kellett turkálnom a neten, hogy anyagot gyűjtsek róluk.

Akkor most ugorjunk vissza néhány évtizedet. 1960-ban járunk, amikor a svájci hadsereg egy mókás kedvű kiképzőtisztjének az a pajkos gondolata támadt, hogy a katonái edzettségét növelné, ha téli körülmények között futnának egy 60 km-es kört a Dents-du-Midi körül. Az ötlete annyira népszerű lett, hogy 1963-ban csináltak egy teszt versenyt, aztán 1964-ben már hivatalos versenyként került megrendezésre a DDM.

1975. A résztvevők öltözéke merőben más volt, mint amihez mostanában szokva vagyunk. Néhányan jégcsákányt is vittek magukkal, és a résztvevők kötélpartiban haladtak, az eredményeket egy hatalmas táblára, krétával írták, és az sem volt fura ekkoriban, hogy egy pályabíró cigizett munka közben. A filmben feltűnik a camelbak elődje…

Film 1975-ből:

 

1987. A 10 év alatt nagyot változott a mezőny létszáma, öltözéke és a felszerelés is. Az indulók itt már sokkal jobban hasonlítanak a mostani terepfutókra. Már csak néhány futón lengedezik hátizsák, a bakancsok is eltűntek, felváltották őket a futócipők. A 19-es rajtszámú futó övtáskája zseniális (szerintem házilag barkácsolt cucc), elöl 4 vagy 5 kulacsot fogadott.

Film 1987-ből:

 

2008. Annyira kevés önkéntes jelentkezik, hogy a szervezők kénytelenek lefújni a versenyt. Számomra fura, hogy egy ilyen régi, patinás verseny elmaradt, mert a rendezéshez nem volt elég önkéntes. Szerencsére azóta ez a probléma már nem fordul elő…

2021. Az  50-ik rendezésen több, mint 1.000 terepfutó indult.

 

Ha érdekel hol zajlik a verseny, akkor érdemes megnézned ezt a filmet:

 

 

A 2022-es verseny az 51. lesz a sorban. Az érdeklődők 6 táv közül választhatnak, ezek:

  1. L’Originale 57K / 3.700M+. The Legend. The Icon. The DDM.
  2. L’Initiatic 32K / 2.100M+.
  3. Tous & Junior 17K / Felnőtteknek és 12-17 év közti ifjú terepfutóknak
  4. Relay. Azoknak, akik szeretnek a barátjukkal futni (25+32K)
  5. Découverte. A két napos buli (33+24K)
  6. Le DDM Kids. 900 méter a legkisebbeknek

 

A jelenlegi versenyigazgató apja, Andre Caillet-Bois sajnos túl fiatal volt az 1964-es verseny idején, így azon nem indult, de a következő évben már ott volt a rajtnál, pont úgy, ahogy az utána jövő 39 évben is.

Ezekben az korai időkben, amikor a terepfutás elindult hódító útjára, az emberek még azt gondolták, ha van időd edzeni, akkor nem dolgoztál eleget a munkahelyeden” mondja Andre. „Sokan éjszaka edzettek, hogy elkerüljék a szomszédok kíváncsi, és rosszalló pillantásait. A svájci orvosok szerint a hosszútávú futások rombolják az egészséget, a futás nem volt olyan menő, mint most.

Idézet Doug Mayer cikkéből, mely a Trail Runner Magazinban jelent meg. 

 

*Hálás lennék, ha nem kellene olyan kommenteket olvasnom, hogy ez nem is trail verseny volt anno, hanem túra, gyaloglás, vagy bármi, csak nem futás. Végig nyálaztam a netet miközben a cikket írtam, és mindennek említik a DDM-et. Footrace, endurance race, pedestrian race, trail, trail race, trail running race, mountain race… A trail-t választottam. Tőlem aztán mindenki annak hívja, aminek csak akarja….

 

A kép az 1970-es versenyen készült. Fotó: Trail Dents-du-Midi