logo
Populate the side area with widgets, images, navigation links and whatever else comes to your mind.
Strömgatan 18, Stockholm, Sweden
(+46) 322.170.71
[email protected]

Follow us

Follow Me

Petzl Swift RL

2005. Valahol a Nagy-Hideg-hegy és a Magas-Tax közt térdepelek a hóban, és a hidegtől vacogó kézzel próbálom kicserélni a Zoom Articban az elemet. Nem könnyű mutatvány ez.

Egyrészt mínusz 14 fok van, másrészt 40+ kilométert futottam az éjszakai Börzsönyben, harmadrészt ilyen kis biszbaszokat kell rácsúsztatni a  laposelem füleire. Végül sikerül, a lámpa újra világít, és Csanya fut lefelé Királyrétre, hogy elsőnek érjen be a Börzsöny Éjszakain

2019.Felkapcsolom a Swift RL-t, széles mosoly terül el az arcomon. Hűűűűűű! Ez még csak az egyes fokozat…

 

A lámpa nekem mindig is Petzl volt. Sok-sok típus megfordult a fejemen, szépen végig követtem a lámpák fejlődését az elmúlt közel 20 évben.

Az első egy Micro volt, róla hamar kiderült, hogy kevés a fénye a futáshoz. Aztán jött a Zoom, akkoriban ez volt a csúcs lámpa a Petzl kínálatában. Még hagyományos égővel ment, amit egy laposelem hajtott. Később lett belőle Artic (így az elem egy kis tasakban volt, amit a kabátod alá tehettél). Aztán a Myo sorozat számos tagja. Náluk jelent meg a LED. Bár az igazsághoz tartozik, hogy elsőre csak a halogén izzó kiegészítőjeként. Volt az első Tikka XP sorozatból is, a kis csúsztatható prizmával (tudtál választani a szórt vagy a fókuszált fény közt). Aztán kaptam Ultrát, ami már-már túlzás volt. Súlyra mindenképpen…

Pár éve Nao, aztán Nao+. Azt gondoltam ez a vége. A Petzl elérte a maximumot. Tévedtem.

Amikor a Petzltől felhívtak, hogy van egy új lámpa vigyem el tesztelni és írjak róla, még semmit különöset nem éreztem. OK, egy újabb cucc, amit kipróbálhatok, tesztelhetek és írok róla. Persze jó érzés egy olyan lámpával futni, ami még nincs kint a boltokban, de nem izgultam. Aztán amikor megláttam a dobozt, felhúztam a szemöldököm. Nahát, ez jó kicsi. A csomagmérete a harmada a Nao+ nak. A dobozon a szám: 900 LUMENS. Mi van? A Nao+ 750 lument bír, ha maxon használod (mondjuk a teszteket leszámítva sosem raktam maxra…).
Szóval itt van egy kis kompakt lámpa, ami 150 lumennel beelőzi a Nao+-t.  Ezen a ponton már éreztem egy kis bizsergést. Hazavittem, kibontottam, feltettem töltőre, aztán kimentem az erdőbe.

 

 

Itt szakítsuk meg kicsit a történetet és beszéljünk kicsit a lámpákról. Tuti láttál már lámpákat 5.000 vagy akár 10.000 lumen felirattal. Az igazság az, hogy nem nehéz ilyen erős lámpát gyártani. Olyat viszont, ami nem 1 percig bírja ezt a fényerőt, na, olyat már nehéz.
Ha felmész a Petzl oldalára, olvashatsz a laborról, ahol a lámpákat különböző körülmények közt tesztelik, gyötrik. Olvashatsz róla, hogyan mérik a lámpák fényét. Ez a cég a valódi értékeket írja a lámpák dobozára. Tudod miért? Mert ők nem egyszerűen egy lámpát akarnak neked eladni. Azt akarják, hogy egy olyan eszköz legyen nálad, amire, ha szükséged van, akkor működjön. Minden lámpájukra 5 év garanciát vállalnak…

Vissza az erdőbe. Szóval a fejpántot gyorsan kisebbre vettem, aztán még egy kicsit. Ok a pánt jó. Bekapcs. Alapbeállításban a Reactive Lighting egyes fokozatába kapcsolt a lámpa, hagytam is ezen míg felértem a Tarnai-pihenőre. Ott leültem a fűbe, kikapcsoltam a lámpát, gyönyörködtem a csillagokban, hallgattam az éjszakai erdőt és arra gondoltam milyen iszonyatos szerencsés vagyok. Itt vagyok a kedvenc helyemen, a kedvenc napszakomban, lámpát nyomkodok, és örülök, mint egy gyerek.

Amióta a Reactive Lighting kijött, azóta gondolkodom rajta, hogy ki az aki nem azt használja, hanem visszavált a normál üzemmódra? A Reactive verzóban a lámpa folyamatosan állítja a kibocsájtott fény erejét és a fókuszt. Ha mondjuk futsz, és előre világítasz, emeli a fényerőt és szélesíti a fókuszt, de ha megállsz, hogy megnézd az órádon mennyit futottál, akkor lejjebb veszi a fényerőt, és csökkenti a fókuszt. Nem elég, hogy így mindig az optimális fényben mozogsz, még az akku is tovább bírja.

 

 

Akkor jöjjenek az adatok:

 • Súly: 100 gramm.
 • Max fényerő: 900 lumen.
 • Normál fokozat, Reactive Lighting bekapcsolva 300 lumenes fénynél (ez kb. 55 méterre világít el) 5 és 40 óra közti üzemidő.
 • Max Power fokozat, Reactive Lighting bekapcsolva 900 lumenes fénynél (ez kb. 150 méterre világít el) 2 és 30 óra közti üzemidő.
 • Egy gombbal tudod ki/bekapcsolni, választani a világítási módok és szintek közt, illetve le tudod zárni a lámpát.
 • Újratölthető, 2350 mAh lithium-ion akku, melynek töltési ideje 6 óra.
 • A lámpatesten egy 5 ledből álló visszajelzőn látod, mennyire van feltöltve a lámpád.

 

Pozitívumok:

 • Könnyű
 • Nagy fényerő
 • Hosszú üzemidő

 

Negatívumok:

 • Mivel az akkumulátor a lámpatestben van, így a teljes súly elől van, a homlokodon.
 • A kezelő gomb szerintem lehetne nagyobb, kesztyűvel kissé nehézkes nyomogatni (kipróbáltam). Nem rossz, de láttam már jobb megoldást a Petzl-től.

 

 

Összegzés:
A Petzl Swift RL egy kiváló kompakt lámpa, brutál fényerővel.

 

Kinek és mire ajánlom:
Olyan terepfutóknak, akik nem egyéjszakás kalandhoz keresnek lámpát.

Csanya