logo
Populate the side area with widgets, images, navigation links and whatever else comes to your mind.
Strömgatan 18, Stockholm, Sweden
(+46) 322.170.71
[email protected]

Follow us

Follow Me

S LAB Peak 20, XA Filter Soft Flask, Sense Pro 4 + SmellWell

Inkább vélemény lesz ez, mintsem teszt. A múltkor olvastam a trailrunning magazinban egy „review” alatti kommentet miszerint: “It isn’t a review it is a f***ing advertisement“. Szóval ezek a sorok a saját tapasztalataimon alapuló véleményeim. Nemrég 4 napot (és 3 éjszakát) töltöttem a Vértes erdejében, függőágyban aludva, minden cuccot a hátamon cipelve (a Gear list-et itt találod). A fenti 3 Salomon cucc gyakorlatilag zsírúj volt, a Pro 4-ben futottam néhányszor egész rövidet + a SmellWell, hát mit mondjak? A legjobbkor kaptam…
Na, akkor sorban:

S LAB Peak 20

A Salomon szerint ez egy több napos versenyhez, kalandhoz való zsák. No, ez pontosan így van.
Az ilyen zsákokra a „vest” kifejezés a legtalálóbb, ami ugye mellényt jelent (volt is gondom ezzel egyszer egy az USA-ból rendelt zsáknál, mert a magyar vámos szerint az ruha, és a ruhának 25% az Áfája, míg a hátizsáknak 5% (volt ugye kb. 10 éve). Végül bementem a vámhivatalba, szépen kibontottuk együtt a csomagot, és mindenki láthatta, hogy ez bizony hátizsák és nem ruha…). Szóval vest, mert szépen körbe vesz, mint a mellény, amit a Nagyitól kaptál karácsonyra. A különbség ott van, hogy ezt hordani is fogod… Az alapkoncepció az volt, hogy készüljön egy brutál könnyű zsák, előre tudj pakolni egy csomó olyan cuccot, amire menetközben szükséged lehet, a hátsó részbe beférjen a több napi cuccod, könnyen testre szabható legyen a forma, és mindez még szép is legyen. Sikerült nekik.

Nézzük a zsák mellkasi részét és haladjunk alulról felfelé!
– 2 zippes zseb, de akkorák, hogy a legnagyobb szelet is simán belefér. Lemértem: 15 centis dolgok is belemennek. A zipp lefelé lejt, így kinyitni könnyebb, a zárás egy picit nehézkesebb (de ugye a nyitás a fontosabb, ha gyorsan kell a fényképező, a kaja, vagy a kígyószérum). A két zseb 24 db Squeezy szeletet elnyelt.
– 2 zseb a kulacsoknak, vagy soft flaskoknak (gyárilag nem adnak hozzá egyiket sem, a választás rajtad áll). Ez a két zseb elasztikus, így könnyen csusszannak a helyükre a kulacsok, akár úgy is, ha rajtad van a zsák.

-2 zippes zseb, ezek gyakorlatilag már a kulcscsonton, vagy felette fekszik. Ide jöhet a GPS (mert fontos, hogy semmi ne takarja, jól kapja a jelet), vagy bármi kisebb súlyú cucc. A két zsebbe 20 db Squeezy zselét tömtem.
– 1 síp. Egyrészt kötelező a többnapos versenyeken, meg a józan ész is ezt diktálja, ne spóroljanak már egy 3 grammos cuccal…

Most jöjjön a zsák hátsó része!
Egy darab horizontális, két irányú zippel nyitható-zárható. Az én zsákom M-es méretű, és ezen a zsákon 45 centi hosszú a zipp. Szóval nem kell egy felső nyílású zsebben turkálnod, egyszerűen leteszed a zsákot a földre, kinyitod és mindent elérsz egyből. A belsejében van egy elválasztó, amivel, ha szükséges kb. 1/3-2/3 arányban tudod elosztani a zsák tartalmát.
A zsák oldalán is van 1-1 zseb, mondjuk túl sok mindent nem tudtam beletenni, mert degeszre tömtem a hátsó részt…

Állíthatóság.
Na itt jön az okosság. Az ugye mindenki számára egyértelmű, hogy pontosan kell illeszkedjen a zsák. Három méretben készül S, M, L. Én alapból M-es méretű Salomon zsákot hordok, ebből is az M méretű lett jó. A méretezésen kívül még 3 állítási (igazából 3.5) lehetőséged van:
– A mellrészen a gumipántok. Ebből 3 darab van, kettő jobbra, egy balra akasztódik. Az évek alatt, amióta Salomon zsákokat használok ez a sokadik megoldás a mellkasi pántokra. Néha elképzelem, ahogy Annecyben (a Salomon főhadiszálláson) a konstruktőrök tanakodnak, mit is csináljunk? Áááá, megvan! Találjunk ki egy új mellkasi pántrendszert. Találkoztam már jó és béna pántokkal, ezen a zsákon a jófajta pántokat sikerült használni. A kampók könnyen akadnak, a hossz könnyen változtatható és meg is marad azon a ponton, ahova állítottad…
– A második állítási lehetőség az első-felső zseb alatt van. Roppant érdekes megoldás. Nekem az első nap sikerült olyan bénán beállítanom a zsákot, hogy ez a rész úgy megnyomta a kulcscsontom, hogy az utolsó 3 kilométeren már kézzel kellett eltartanom magamtól a vállpántokat. Aztán táborállítás után, már a függőágyban fekve átállítottam és többé nem volt vele bibi.

– A harmadik lent van a csípőrészen. Ezek a pántok húzzák a zsák alját közelebb a csípödhöz.

Ezen nem sokat bíbelődtem, valahogy úgy éreztem, hogy a másik kettő jól van beállítva és ehhez nem kell nyúlnom.

– És végül a 3.5-ik. A zsák tetején van egy kis zseb (hasonló, mint a Salomon cipők nyelvén) oda van elrejtve egy zsinór, rajta egy pontosan olyan húzóka, mint a cipőfűzőkön (Quicklace). Ezzel a húzókával a zsák oldalán és tetején futó zsinórt tudod állítani, a benne lévő cucc méretéhez. Ezt akkor is eléred, ha a zsák rajtad van, így terhelve pontosan magadra tudod szabni! Ahogy a napok teltek és fogyott a kaja a zsákban, egyre szorosabbra húztam ezt a zsinórt, így nem mozgott a zsákban lévő cucc.

Összegzés:

Az S LAB Peak 20 egy szuperül testre szabható, ultrakönnyű, többnapos versenyre-kalandra tervezett zsák. Hibátlan, átgondolt zsebekkel, zippekkel.

Adatok.
Név: Salomon S LAB Peak 20
Súly: 484 gramm
Kapacitás: 22 liter
Anyag: 70D Nylon Double Ripstop, Waterproof 500 mm
A tesztdarabért örök hála a Sarkcsillag Sport Boltnak!

 

XA Filter Soft Flask

A soft flaskokat közvetlenül az indulás előtt vettem át a Sarkcsillagboltban, ahol a lelkemre kötötték, hogy majd számoljak be a tapasztalatokról, mert ők is nagyon kíváncsiak. Szóval ez egy totál friss cucc. Bevallom, amikor elindult a soft flask őrület, egy kicsit szkeptikus voltam. Jó-jó, könnyűek, meg nem lötyög bennük a víz, mint a normál kulacsokban, de ki tudnak lukadni. Aztán kaptam egy olyan zsákot, amihez gyárilag járt két soft flask. Egy életem, egy halálom én a próbát kiállom! Love at first sight, illetve tried. Működött. Nem lukadt ki. Elsőre kis szájú volt, nehéz volt tölteni, az aljukon volt egy kemény felület, ami jól feltörte az alsó bordáimnál a mellkasom. Ezek mostanra már eltűntek, jöttek a nagyszájúak, puha aljúak.
A gyártó maradt.

 

És most itt van az XA Filter. Ezzel aztán meríthetsz kedvedre a forrásokból, mert a kupakba integráltak egy szűrőt, ami az ígéret szerint kiszűri a baktériumok és a protozoonok 99.99%-át. Amúgy nem tudtam mik azok a protozoonok, így rákerestem. A protozoonok mikroszkópikus, egysejtű véglények, melynek számos faja parazita jellemzőkkel rendelkezik és az emberi testet használja gazdaszervezetnek. A gyártó adatlapja szerint 1000 liter vizet tud egy szűrő biztonsággal szűrni, aztán cserélni kell. Figyelem! Ha csak a kupakot-szűrőt vennéd meg, akkor tudnod kell, hogy csak a 2020 tavasz után gyártott soft flaskokra passzol. Tehát a régebbi cuccaiddal nem kompatibilis. A Vértesi négy nap alatt szándékosan kerestem a forrásokat, kutakat és mindenhol ittam is belőlük, kivéve egyet, a Tamás-kutat. A Tamás-kútnak nincs kifolyása, vize sárga és büdös… A szűrőn kívül még egy újdonság van a cuccban, az a kis fül, ami biztonság fogást ad, amikor pl. gyors folyású patakokba, folyókba merítesz.

 

Sense Pro 4

Van ez az állandó probléma a futóknál, hogy egy versenyre milyen cipőt vegyenek fel. Sár lesz? Kell a nagy bütykös cipő, vagy kemény talaj lesz és elég egy kisebb mintázatú? Rendre kapom ezt a kérdést a versenyek előtti napokban, és persze a válasz mindig ugyanaz: Vidd magaddal mindkét cipőd és döntsd el a rajt előtti percekben. Úgy tűnik ezt a dilemmát nyugdíjazza a Pro 4. Elég nagy bütykei vannak ahhoz, hogy ne csúszkálj a sárban, de kemény talajon sem nyomják meg a talpad a bütykei. Néha futás közben azon gondolkozom, hogy ha csak egy cipőm lehetne, ha csak egyet választhatnék, akkor melyiket választanám. Most már tudom a választ: Sense Pro 4. Amikor a kívánság listám leadtam a Salomonnak, kértem Sense Ride 3-at (jó csillapítás, kicsi bütykök), S LAB Speed-et (iszonyat bütykök, szinte nulla csillapítás), és Sense Pro 4-et (félúton a fenti kettő közt). Néhányszor futottam pár rövid edzést a Pro 4-ben, csak, hogy ne egy 0 kilométeres cipővel induljak neki a vadonnak. A Sense Ride 4 után meglepően könnyűnek, sokkal jobban kapaszkodónak, de mégis stabil cipőnek éreztem. Ráadásul van egy nagyon fontos tulajdonsága, ami számomra gyakorlatilag létkérdés. Keskeny. 2007-ben kezdtem el Salomon cipőben futni, az első egy XT Wings volt. Szépen átölelt, körbevett, mint egy szerelmes menyecske. Azóta sok minden történt, a Salomon cipők ducibbak lettek, volt olyan, amelyiket néhány futás után a kutyasétáltató cipők közé soroltam, mert annyira széles volt, hogy elcsavarodott a lábamon (Ultra Pro). Nos, a Sense Pro 4 visszanyúlt a régi kaptafához és kellően keskeny lett, pont illik az én lapos, keskeny lábfejemre. A cipő leírásában feltűnik a „Road to Trail” kifejezés, ami arra utal, hogy ez a cipő alkalmas arra, hogy aszfalton közelítsd meg az erdőt, fuss terepen, majd vissza a lakáshoz az aszfalton. A Vértesben futottam benne vagy 10-15 km-t az erdészeti aszfaltutakon és semmi gond nem volt vele.

Felsőrész.
Ha közelebbről megnézed, láthatod, hogy a SensiFit csíkok a felső rész belsejében vannak, nem tudom, hogy a stabilitáshoz ez mennyivel járul hozzá, de a kinézetén nagyot dob. Ez a rendszer hivatott felvenni a lábformád, hogy a cipő átölelje a lábfejed. A Quicklace fűzőrendszer (nagy kedvencem a kezdetektől) újítása, hogy nem alulról dugod el a fűzőt, hanem felülről, amúgy így könnyebben és pontosabban tudod úgy meghúzni a fűzőt, hogy jobban passzoljon a lábadra. Szóval ez egy logikus lépés volt a fejlesztőktől. Ha felülről nézed a cipőt, feltűnik az orr résznél egy kis bumeráng alakú csík. A tesztcipőknél jelentkező anyagelfáradást hivatott kizárni ez a csík, remélem sikeresen, mert ellépéskor én bizony „felemelem” a nagylábujjam (a Converseim is rendre ott lukadnak ki). Maga a felsőrész anyaga igen vékony, beláthatsz a zoknidhoz, cserébe iszonyat gyorsan szárad, hydrofob anyagú. A 4 nap Vértes után kimostam belőle a port a kerti csapnál, és a cipő most az eredeti színében, pompájában ragyog. A talpbetét nincs beragasztva, kivehető, szükség esetén egyedire (pl. lúdtalpbetétre) cserélhető.

Középrész.
Gyakorlatilag minden fontos Salomon funkció benne van. A drop csupán 4 mm (ez fura lehet, ha magasabb drophoz vagy szokva) A sarok 25mm, innen lejt 21 mm-ig. A talajfogás érzése nagyon hasonló, mint az S LAB Sense cipőké (ami lássuk be, egy csomó embernek nem jött be, egyszerűen túl fapados azoknak a cipőknek a csillapítása), de ezzel az érzéssel párosul egy sokkal párnázottabb középrész. Ez a csillapítás bőven elengedő arra, hogy egy technikás lejtőn bevadulj, a fogak biztosan tartanak, és nem kell arra figyelned, hogy szétnyomják a kövek a talpad, hiszen a ProfeelFilm védi a lábad. A középrész szíve-lelke az Optivibe. Ez a két anyagból álló hab megfelelően nyel el mindent, és küldi tovább a lábad. Az Optivibe, a kövek elleni védelem és az átlagosnál nagyobb mintázat együtt teszi azzá Pro 4-at, ami. Nem számít a táv, nem számítanak a körülmények, ez a cipő bárhol, bármikor megfelelő lesz neked.

 

Talp.
A 4-es talpát jelentősen átszabták, ez bizony más, mint a 3-as volt. A 3-as mintái agresszívebbek voltak, de a lejtőzések során a cipő nem volt elég stabil. A hirtelen irányváltások során meg-megcsúszott, főleg a morzsalékos, apró köves lejtőkön volt érezhető ez. Nos, ezt elfelejthetjük, a mintázat sűrűbb és kisebb lett (így lett 5 mm), a fogak mintázata is más, mint az elődé volt.

 

Összegzés.

A cipőnek jót tett a változás. Könnyebb lett, jobb a talajfogása, jobb a csillapítása. Kinézetre és tulajdonságokra akár egy Sense LAB, a különbség a nagyobb csillapítás. Ezek a változások alkalmassá teszik bármilyen versenykörülmények közti használatra 10 és akár 100+ km-re is.
Ha csak egy cipőm lehetne, akkor gondolkodás nélkül mondanám: Sense Pro 4!

Adatok:
Név: Salomon Sense Pro 4

Drop: 4 mm (25-21mm)

Súly: 255 gramm

Funkciók: Contagrip gumitalp, ProfeelFilm kővédelem, Optivibe csillapítás, Quicklace fűzőrendszer, SensiFit a lábformát követő felsőrész.

 

SmellWell

Biztos veled is előfordult már, hogy edzés vagy verseny után nem mostad ki azonnal a futógönceidet és mire észbe kaptál, már olyan szaga volt mindennek, mint egy kéthetes vízihullának (én egyébként a verseny utáni zuhanyzásnál mindig kiöblítem a pólóimat).
Nos, tudják ezt a távoli Svédországban is, ezért elkészítették a bűzbacik legjobb ellenszerét, a SmellWell mosókapszulákat. A Vértesből hazaérve az első dolgom az volt, hogy a 4 napig hordott ruháim behánytam a mosógépbe, utánuk dobtam egy SmellWell kapszulát, feltekertem a 30 fokos mosásra a kapcsolót és ON! Mire lezuhanyoztam, megberetválkoztam, szóval visszavedlettem civilizált Csanyába, el is készült a mosás, és szedhettem ki a gépből a tadadadadaddaaaaaam illatos ruhákat! Az ajánlás szerint elég, ha minden harmadik mosásnál használod a kapszulákat. Nekem mondjuk nagyon meggyőző ez a céges kommunikáció, ahol nem azt sulykolják, hogy csak ez a jó, a megfelelő, csak ezt használd. A SmellWell-ről az iloverunning.hu olvashatsz bővebben, illetve meg is tudod vásárolni, ha gondolod. Gyapjú és selyem cuccokhoz ne használd!!!!