logo
Populate the side area with widgets, images, navigation links and whatever else comes to your mind.
Strömgatan 18, Stockholm, Sweden
(+46) 322.170.71
[email protected]

Follow us

Follow Me

Salomon Sense Pro 5 & 10, no meg egy kis hátizsák történelem

2008 csodálatos évében jártunk, amikor Kilian Jornet hátán feltűnt egy zsák, ami teljesen megváltoztatta a terepfutó zsákok piacát. Addig a pillanatig az összes gyártó olyan zsákokat készített, melyek mindenkire (értsd minden testméretű sportolóra) passzoltak. A zsákok vállpántján, és a derékán volt 1-1 szalag, ezekkel tudtad magadra szabni, magadra állítani (a nagyobb méretű túrazsákokat a mai napig így készítik) . Nos, a Kilianon látható zsákról teljesen hiányoztak ezek a pántok, mégis úgy állt rajta, mintha rászabták volna. Nem is csoda, hiszen pontosan ez történt….

 

A prototípus, melyet nemes egyszerűséggel csak “Kilian zsák”-nak emlegettek. Gyártásba persze nem ez került…

 

A Salomon marketingesei jó munkát végeztek, mert a 2008-as UTMB-n egy ilyen zsákban futhatott Kilian, és a 2009-es verseny előtt dobták piacra a zsákot. Következmény? A 2009-es UTMB-n a mezőny fele ilyen zsákkal futott (én is).

 

Hátamon a zsák, mely megváltoztatta a hátizsákok piacát.

 

Aztán hipp-hopp eltűntek a kínálatból az old school pántos zsákok, és helyüket elfoglalták a méretezettek. Persze van ennek azért hátránya is. A zsákok nagyon hasonlítanak egymásra, már nincsennek (vagy alig vannak) az egyes márkákra jellemző tulajdonságok, stílusjegyek. Azóta sok év telt el, rengeteg féle, fajta zsák volt a hátamon, volt szerencsém végigkövetni a Salomon zsákok evolicióját is. Az idei (2022-2023) szezonban két zsákot kaptam, ezekről fogok a lentiekben írni. Tudnod kell, hogy elfogult vagyok a Salomon termékeivel kapcsolatban, amit még tetéz, hogy tagja vagyok a Salomon Team Hungary-nek is….

A teszt írásakor így épül fel a hierarchia:  legalul helyezkedik el az Active Skin, őket követi a ADV Skin, majd a Sense Pro, és a sort zárja az S LAB kategória (A Salomon.com oldalon jelenleg két S LAB zsák található, egy minimalista 3 literes, mely a Pulsar névre hallgat, és az S / LAB Ultra 10 . Szerintem hamarosan piacra kerül egy több darabból álló S LAB sorozat…) .

Szóval teszt alanyaink a Sense Pro sorozat 5 és 10 literes darabjai. A zsákok elsőre nagyon hasonlítanak az előző évek S LAB zsákjaira. Második pillantásra is. És ez persze nem véletlen. A Salomon pont azt csinálja, mint amit a kerékpár alkatrész, vagy az óra gyártók is csinálnak. Nevezetesen, hogy az újítások, az új anyagok, szabásminták elsőnek a csúcstermékekben jelennek meg, aztán 1-2 év múltán lekerülnek az alsóbb kategóriákba is. Pl. a mostani ADV Skin zsákok anyagfelhasználása nagyon hasonló, mint ami a 2009-es piacrobbantó zsák esetében volt.

Itt tudod megnézni a zsákokat:
Salomon Sense Pro 5

Salomon Sense Pro 10

Na, de elég a szájtépésből, foglalkozzunk most már írásunk alanyaival!

Ha megnézzük a két zsákot, akkor csupán néhány apró különbséget veszünk észre köztük, ami nem is csoda, hiszen azonos sorozatból kerültek ki.

 

 

 

Szemből:

A már klasszikusnak mondható design. A vállpánton két zseb az apróságoknak (sótabletta, ID), alatta a soft flaskokat fogadó zsebek, majd a spájz, végül a zipzáras zseb/zsebek. Igazából szemből itt figyelhető meg az egyetlen különbség a két zsák között, hiszen az 5 literes csak 1 zipzáras zseb van (a bal oldalon), míg a 10 literes mindkét oldalra kapott ilyen zsebet.

A vállpánton levő zsebek közül az egyik zipáras, a másik zsebfedős, ezért ide inkább egy szelet passzol (a zipzárasbe nem is megy be a normál méretű szelet…).

A zsák 2 darab 500 milis nagy töltő nyilású, kemény aljú soft flaskot kapott, ezért vékony habszivacs betéteket találunk azokon a területeken, ahova a kulacsok alja és kupakja esik, ezek hivatottak védeni a futó testét a ki dörzsöléstől. Megmondom őszintén, hogy nekem jobban bejönnek a puha aljú kulacsok, még akkor is, ha ezeket kicsit nehezebb betuszkolni a helyükre.

 

 

Salomon Sense Pro 10 Set. Elölről is látszik, hogy ez a 10 literes zsák, hiszen mindkét oldalon van zipzáras zseb.

 

Mindkét kulacszseb kapott gumipertlit, így a soft flaskok nem csúsznak le a zseb aljára, ahogy fog belölük a folyadék.

 

A spájz zsebekben lévő cucc felülről és oldalról  is elérhető. Szerencsére ezek a zsebek nem olyan nagyok, mint a 2 évvel ezelőtti S LAB zsákokon volt, amiben a futó úgy nézett ki, mint egy tarisznyarák. Nem, nem, ezek kisebbek, jobban követik a viselője formáját, cserébe kicsit nehezebb be és kipakolni belőlük, de nem is potyog ki belőlük semmi futás közben…
A zipzáras zseb/zsebek függőleges nyílású/ak. Belefér egy iPhone 13 (függőlegesen), vagy hasonló méretű cucc.

A banán zseb (a hivatalos megnevezése tunnel pocket, ez az a zseb ami hátul a főpakoló rekesz alatt van, és mindkét oldalra van nyilása), elég nagy akár egy kabát befogadásához, és a zsák levétele nélkül pakolható.

 

A srác éppen a banán zsebből húzza ki a kabátját.

 

Hónalj zsebek:

Mindkét zsák esetében megtalálhatóak jobb és bal oldalt is, méretük azonos. A zsák hónalj vonala magasabban van, mint a régebbi ADV zsákoké, elsőre felvéve kicsit fura, de 2-3 futás után már teljesen természetes érzés.

 

Nem lötyög rajtad futás közben, ez bizony áll, mint a cövek…

 

Hátulról:

No, itt van az igazi különbség. Míg az 5 literes zsák felülről pakolható csak (mindkét rekesz), addig a 10 literes esetében, az egyik rekesz felülről, a másik pedig egy függőleges zipzárral nyitható és oldalról pakolható. A 10 literes zsákhoz alapból jár a gumipók, amivel szorosra tudod húzni a zsák hátulját, ha nem pakolod teli, vagy akár még egy kabátot is felaplikálhatsz a zsákra, ha már teli pakoltad más cuccokkal.

 

El nem tudom képzelni, hogy ez kényelmes legyen…

Különbségek:

5 differencia van igazából a zsákok között.
1. Az 5 literesen 1, a 10 literesen 2 db zipzáras zseb van elől.
2. A 10 literes hátulján a külső nagy zseb függőleges zipzárral nyitható és oldalról pakolható.
3. A méret különbség a hátsó rekeszek méretében jelentkezik, értelemszerűen a 10 literesé dupla akkora, mint az 5 literesé.
4. Gumipók a 10 literes zsákhoz.
5. Salomon Sense Pro 10 Set – 165 g a Salomon Sense Pro 5 Set – 144 g

Ezeken túl mindkét zsák teljesen egyforma.

 

Méretezés:

A zsák méretezése eltér a régebbi Salomon zsákokétól. Ebből a zsákból rám az L-es méret passzol, a régiekből M-es méretűt hordtam.

 

Anyaghasználat:

Vékonyabb, selymesebb anyagból készül mint az ADV zsákok, de nem annyira sztrecsi, mint az S LAB zsákok anyaga. Szerintem ez egy egészséges középút, ami az anyagválasztást illeti. A varrások mindenhol befelé néznek, így akár ujjatlanban, vagy lányok esetében topban is használhatóak.

 

Összegzés:

A Sense Pro 5 és 10 szuperül pakolható, könnyen magadra szabható, extrém stabil zsákok. Mindenképpen tartósabbnak érzem az anyagát, mint az S LAB zsákokét, de nem olyan sprödnek, mint az ADV zsákok esetében.

Ha az 5 és a 10 literes közül kell választani, akkor én a 10 literest javaslom, hiszen ebbe tudsz 5 liternyi cuccot pakolni, de az 5 literesbe nem tudsz 10 liternyit…ráadásul a két zipzáras zseb sem utolsó szempont.

Persze, ha mindig kevés cuccal futsz, és biztos vagy benne, hogy soha az életbe nem fogsz Alpesi versenyeken futni, akkor az 5 literes is bőven elég, hiszen hazai körülményekre bőven elég a mérete (hátulra kényelmesen befér egy kabát, kesztyű, lámpa trió).

Kialakításra, anyaghasználatban simán veri az Active Skin és az ADV Skin zsákokat, de nem kell olyan mélyen a zsebbe nyúlni, mintha egy S LAB zsákot vennél. Szóval egy ideális középút, nem véletlen, hogy olyan sok futó választotta ezeket a zsákokat.

 

PS: Bottartó tegez mindkét zsákra szerelhető.

 

Munkában a Sense Pro 5 Set

Borítókép: Runlovers.hu