logo
Populate the side area with widgets, images, navigation links and whatever else comes to your mind.
Strömgatan 18, Stockholm, Sweden
(+46) 322.170.71
[email protected]

Follow us

Follow Me

Salomon Sense Ride 5 és Salomon Genesis

Néhány hete csomag érkezett a Salomontól, benne két cipő. Az időzítés tökéletes (biztos olvasták a srácok Annecy-ben a Thundercross írásom), hiszen itt a nyár, ideje hát a sárcipőket kipucolni, és eltenni őket a polcra.

 

Salomon Sense Ride 5

 

Az egyik cipő a Sense Ride 5, befutott, bevált darab. Általános training cipőnek, short distance cipőnek használják, amolyan mindenkinek-jó-lesz-cipő.
A másik a Genesis. A típus 2023-ban mutatkozott be az S/LAB verzióval. Először Courtney Dauwalter lábán láttam, és rögtön feltűnt a fura téglalap alakú stabilizálólap a cipő külső oldalán. Az S/LAB verzió iszonyat sikeres lett, annyira vitték, hogy egy ideig nem volt kapható, konkrétan elfogyott a boltokból.
Courtney azt mondta a Genesisről: „Ez a cipő fog elvinni a terepfutás gyökereihez, és nem az érmek”.

 

Salomon Sense Ride 5

 

Salomon Genesis

 

Cipő, cipő, nincs nagy különbség, mondhatja, aki nem ért hozzá, de ha alaposabban megvizsgáljuk írásom tárgyait, akkor rögtön rájövünk, hogy bizony a két cipő között óriási differencia van. Míg a Sense Ride 5 egy road-to-trail cipő, addig a Genesis egy technikás, sziklás-köves terepre tervezett lábbeli.
No, akkor ássuk is bele magunkat, nézzük miről is van szó!

 

OUT OF THE BOX

Salomon Sense Ride 5. Ami eszembe jutott, amikor megláttam a Sense Ride-ot, az volt, hogy ez a cipő „beérett”.  A sorozat első 4 tagja is megfordult a lábamon, szépen nyomon követtem, ahogy fejlődik, változik ez a cipő. Bár a kettes és a hármas között nem volt egetverő különbség (ha autósújságíró lennék, akkor a facelift kifejezést használnám), de ha összehasonlítom az elsőt és az ötödiket, akkor meglepően nagy az eltérés. Míg az egyest a paletta alsó részére soroltam képzeletben, addig az ötös esetében nem ezt éreztem. A sorozat ötödik darabja sokkal inkább a felső harmadba került a képzeletbeli ranglétrán.

 

Salomon Sense Ride 5

 

Salomon Genesis. Első pillantásra is feltűnik, hogy a „sima” verzióra nem a téglalap alakú stabilizálólap került, hanem egy nyilazott forma, ami szerintem sokkal szebb, dinamikusabb megjelenést kölcsönöz a cipőnek (a működésbeli különbségről nem tudok nyilatkozni, lévén csak a sima verzió fordult meg a lábamon, az S LAB verzióról kérdezzétek NedyBali-t), ráadásul ifjúkori emlékeket ébresztett bennem, beugrott, hogy Starsky és Hutch kocsijának az oldalán volt ilyesmi…

 

Salomon Genesis

 

Aztán ránéztem a talpra, és hűűűű. Na ez már valami. És ott virít a cipő oldalán a Matrix felirat, szóval nem csak az S/LAB verzió kapta meg ezt a felsőrészt. Örülünk Vincent!

 

PRÓBÁLVA

Szokásom, hogy az első futás előtt még otthon felveszem az új cipőket, és néhány órán át a lábamon hagyom őket. Mondhatjuk úgy is, hogy így kapom az első benyomásokat a cipőkről.

Mindkét cipő 8 milliméteres droppal készült, így ebben nem éreztem köztük különbséget. Van viszont differencia a fogak mélységében/sűrűségében és a csillapításban. A Sense Ride esetében 3.5, míg a Genesisnél 4.5 milliméteresek a fogak. A Sense Ride-ot éreztem puhábbnak, a Genesis kicsit kopogósabbnak tűnt (keményebb anyagú a talp kopó része). A toobox hasonló mindkettőnél, a sarok kialakításánál éreztem egy kis különbséget, a Genesis sarokrésze egy csipetnyit szélesebb, de magasabbra ér, és párnázottabb. Kíváncsian vártam hát az éles tesztet, hiszen ott derül ki, hogy egy cipő mit tud.

 

TEREPEN

Hasonló körülmények között, azonos útvonalon vittem első útjára a cipőket. Mivel a Keszthelyi-hegység ölelésében élek, így adott volt a terep. Puha single trackek, és széles erdei utak a zöldellő erdőben. A környéken jellemzően nincs túl sok köves, sziklás út, de vannak azért rövid murvás, apró köves szakaszok. Van egy teszt lejtő és egy teszt emelkedő, ahol a cipőket kipróbálom. A lejtő a Kutyatemető és a Szent Miklós-forrás közti szakasz. Kellően lejt, az eleje általában száraz, de ahogy az ember befordul a forrás völgyébe, hirtelen párás lesz körülötte a levegő, a talaj pedig csak a legnagyobb kánikulában szárad ki teljesen, így ideális teszt lejtő. Teszt emelkedőnek a Mester-völgy és a Láz-tetői kilátó közötti szakaszt használom (ez jó meredek, itt hamar kiderül, hogy mennyire csúszik meg a cipő a meredélyen).

Síkon elégé hasonlóan viselkedett a két cipő. Nem csavarodtak, szuper stabil volt mindkettő. Lejtőn egyik sem engedte előre csúszni a lábam, a körmeim megmenekültek, de a Sense Ride jobban fogta a sarkam.

Emelkedőn azonnal kijött a két cipő közti különbség. Egyértelműen a Genesis harapta jobban a talajt, persze ez nem meglepő, hiszen 1 milliméterrel nagyobbak a fogai, ráadásul a mintázata is alkalmasabbá teszi erre. De hangsúlyoznom kell, hogy alapvetően mindkét cipő száraz talajra való talppal készül, ezek bizony nem sárcipők.
Megjegyzés: A Salomonnál néha SG, azaz Soft Ground jelölést kap 1-1 cipő, ez jelenti, hogy puha talajra ajánlják. DE (és a Nagyi mindig mondta, hogy a de utáni mondatrész az igazán fontos) a puha talaj alatt teljesen mást értenek a tervezők, és mást mi…

 

TALP

A Salomon a Sense Ride 5-öt Road-To-Trail, míg a Genesis-t sziklás/köves terepre való cipőnek írja le, és ezúttal is jól írják a srácok. Nemcsak a fogak mélységében és elosztásában, de a talp anyagában is nagy különbség van. Kell is, hogy legyen különbség, hiszen a két cipő teljesen más felületre van tervezve.

 

 

 

ÖSSZEGEZVE

Hazai terepre mindkét cipő jó választás, de vannak azért nem elhanyagolható különbségek.
Ha aszfalton kell futnod, hogy elérd az erdőt, és rövidebb távokat futsz, akkor mindenképpen a Sense Ride 5-öt válaszd. Ez a cipő könnyű/száraz terepre lett tervezve, a köves, sziklás, saras ösvényeken könnyen zavarba jön. Nyáron, hőségben is simán használhatod, mivel a felsőrészének szuper a szellőzése. 10-30 kilométer között tökéletesen muzsikált, de hosszabb távra én nem vinném ki, mivel a talp elülső részén nincs elegendő csillapítás egy ultrához.

Ha a szokott útvonalaid kavicsos/köves utak, vagy olyan versenyre készülsz, ahol jellemzően ilyen terep vár, és a táv is hosszú lesz, akkor a Genesis lesz a jobb választás. A Matrix felsőrész ultravékony-ultraerős anyag, mely kiváló szellőzési adatokat mutat, így a cipő tökéletesen alkalmas nyári kalandokra is. Akár ultra távokra is megfelelő csillapítás van benne, ezért kilométer korlátozás nélkül használható.

 

Salomon Sense Ride 5

 

Salomon Genesis

 

ADATOK

Sense Ride 5
Csillapítás: Modarate
Szélesség: Standard
Drop: 8 mm
Súly: 291 gramm

Genesis
Csillapítás: Modarate
Szélesség: Standard
Drop: 8 mm
Súly: 275 gramm

 

Fotók:  runrepeat.com